perjantai 3. marraskuuta 2023

Historiallinen empatia - Toinen maailmansota museo tunteiden tulkkina

"Keskiviikkona (11.10) Gdanskin opintomatkan viimeisenä päivänä aamupäivän viimeisten ryhmäkisailujen jälkeen suuntasimme Gdanskin Toisen maailmansodan -museoon. Museokierros oli hyvin vaikuttava. Museo oli valtava ja sinne oltiin ahdattu laajasti toisen maailmansodan alkuun, sotaan sekä sodan jälkeiseen aikaan liittyviä asioita. Museossa asioita oltiin käyty suurimmaksi osaksi vain Puolan näkökulmasta. Kiersimme ensin opettajien johdolla museota ympäri ja eläydyimme erilaisina henkilöhahmoina puolalaiseen katukuvaan ennen sodan alkua. 

Museon alkupäästä jäi päällimmäisenä mieleen Natsi-Saksan propagandajulisteet, joita oli valtavasti museossa. Saimme myös monipuolisen esityksen Katyn joukkomurhasta, jota käsiteltiin museossa. -

Museo sisälsi erityisen paljon erilaisia esineitä tankeista pieniin henkilökohtaisiin piirroksiin. Museo kierroksen loppupuolella jakaannuimme pieniin ryhmiin ja tutkimme meille annettua aihetta museosta, jonka sitten esittelimme muille. Lopuksi eläydyimme vielä sodan runtelemaan katukuvaan ja kerroimme ryhmälle, miten sota vaikutti henkilöhahmoomme. 


Tämä sai pohtimaan sodan vaikutuksia eri kannoilta. Museokierros oli erittäin opettava ja sieltä jäi mieleen monta asiaa. Erityisesti sodan vaikutukset yhteiskuntaan näkyi museossa hyvin. Myös vaikuttavat esineet jäivät mieleen." - Samuel

"Ennen matkaa en ollut perehtynyt kunnolla Puolan historiaan. Minua kiinnostaa historia ja ajattelin, että matkan avulla voisin oppia paljon uutta, maasta, josta minulla ei ole paljoa tietoa entuudestaan. Opin siis valtavan paljon Puolan historiasta, toisesta maailmansodasta ja holokaustista matkan aikana. 

Toisen maailmansodan museossa mieleenpainuvinta olivat mielestäni kaksi tilaa, joista ensimmäisessä oli puolalainen hieno kunnossa oleva kävelykatu. Toisessa tilassa oli sama katu toisen maailmansodan tuhojen jäljiltä. Katu oli täynnä kauppojen palasia ja muuta kivimurskaa. Kadulla oli myös tankki, joka oli oletettavasti tehnyt tuhoa kyseisellä kadulla.


Toisen maailmansodan museossa opin ymmärtämään, kuinka monta arvokasta ihmishenkeä kuoli sodan takia. Mieleenpainuvaa oli katosta riippuvat kuvat keskitysleireillä menehtyneistä juutalaisista. Opin samalla ymmärtämään paremmin millaisen kohtalon juutalais siviilit joutuivat kokemaan toisen maailmansodan aikana.


Sain myös tietää toisen maailmansodan museossa, että Natsit käyttivät elokuvia propagandan levittämisen keinona Saksan kansalaisille. Natsi-Saksassa tehtiin elokuvia, joissa saatiin juutalaiset näyttämään pahoilta ihmisiltä. Yksi propaganda elokuva, josta oli kuva museossa on “Der ewige Jude” eli suomennettuna Ikuinen juutalainen." - Heimo


"Matkamme viimeisenä päivänä vierailimme toisen maailmansodan museossa. Museo perustettiin vuonna 2017 ja se oli todella hienosti tehty. Saavuimme paikalle hieman etuajoissa, joten syvennyimme omiin henkilöihimme lisää ja teimme viimeisen pisteytettävän tietovisan museon edustalla. Aloitimme museokäynnin nopealla katsauksella natsi propagandasta, jonka jälkeen siirryimme lavastetulle puolalaiselle kadulle. Kadulla teimme historiallisen empatiaharjoituksen. Saimme jokainen hahmon, jonka ajatuksia meidän piti kuvailla ennen sotaa. Myöhemmin näyttelyssä oli sama katu tuhottuna ja meidän piti kuvailla hahmojen ajatuksia sodan jälkeen.


Meidät jaettiin eri huoneisiin, joissa meidän piti tutustua tiettyyn toisen maailmansodan aiheeseen ja esitellä se sitten muulle ryhmälle. Aiheet liittyivät osalla samoissa ryhmissä valmisteltuihin, Puolan historiaan liittyviin, esityksiin. Omaan aiheeseen tutustuessa pääsi syventymään yksittäiseen asiaan loistavasti. Lisää uutta tietoa muista aiheista sai kuulla muilta ryhmiltä. Saimme kuulla mm. Katynin joukkomurhasta, holokaustista, totaalisesta sodasta ja vastarintaliikkeestä.



Museo oli erittäin kattava. Erilaiset tapahtumat ja aiheet oltiin jaettu omiin huoneisiinsa. Museossa oli myös Suomen ja Venäjän välillä käydylle talvisodalle oma huoneensa. 


Vanhojen esineiden ja vaatteiden lisäksi museossa käytettiin muun muassa kuvia, videoita, tekstejä ja erilaisia lavastuksia. Erilaiset tavat kertoa tapahtumista antoivat meille entistä laajemman käsityksen tapahtuneesta. Olisimme helposti voineet viettää museossa tunteja, mutta meidän piti jatkaa matkaa kohti matkamme viimeistä varsinaista kohdetta, Euroopan solidaarisuuskeskusta. " - Ulla ja Maiju


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti