maanantai 25. marraskuuta 2019

Monipuolista oppimista historiallisessa Krakovassa

Krakovan ja Puolan historiasta opin sen monimuotoisuudesta. Oikeastaan kaikki, mitä matkalla sain tietää, oli minulle uutta lukuun ottamatta toisen maailmansodan tapahtumia.  Olin kuvitellut Puolan olevan köyhä ja vaikuttavan Neuvostoliiton aikaiselta synkältä ja harmaalta maalta. Ennakkoluulot korjaantuivat kuitenkin, kun saavuimme Krakovaan. Aurinko paistoi ja loi upean kuvan Krakovan keskustorista. Illalla tori ja sen ympäristö olivat eloisia ja pimeässä valaistu keskusta avasi uudenlaisen näkökulman keskustan rakennuksista, kuten Marian kirkosta ja kauppahallista torin keskellä.

Auschwitz oli mielestäni merkittävä paikka Puolan historian kannalta ja paikan tunnelma sai aikaan kylmiä väreitä. Toiseen maailmansotaan liittyen myös Oskar Schindler ja Schindler-museo olivat kiehtovia, koska olen erityisen kiinnostunut maailman lähihistoriasta ja toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Tuntui, että opin museosta paljon jännittäviä asioita, sillä museo oli tehty käytännönläheiseksi. Olimme valmistaneet ennen matkaa Reetan kanssa myös suullisen opastuksen Schindleristä ja olin katsonut Schindlerin Lista -elokuvan.


Ne olivat kuitenkin paikkoja, jotka minulle oli suurimmaksi osaksi jo tuttuja dokumenteista ja koulusta ja siksi yksi suosikkikohteistani matkalla oli sosialistisen Krakovan terästehtaan hallintorakennus Nowa Hutassa. Kokemus oli erityinen, koska jokainen turisti ei pääse vierailemaan paikassa. Rakennuksesta sai konkreettisen käsityksen kylmän sodan aikaisesta ja sosialistisesta Puolasta. Erityisesti bunkkeri rakennuksen kellarikerroksessa, jossa oli esimerkiksi mittareita, puhelimia ja ydinlaskeuman suojautumisessa käytettäviä tarvikkeita herätti mielenkiintoa minussa. Toinen lempiaiheistani historiassa on tyylikaudet, kuten renessanssi. Siksi esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitseva Wawelin linna ja sen sisäpiha jäi mieleeni.

Opintomatkalle kannatti lähteä mukaan, koska historiaa oppi käytännön kautta, eikä vain lukemalla kirjaa tai artikkeleita. Mahtavat vierailukohteet saivat mielenkiinnon heräämään myös aiheista, joista en aikaisemmin ollut niin välittänyt.  Kohteet tukivat historian kursseja, joita olen jo käynyt, ja koska kävimme nähtävyyksiä suunnilleen kronologisessa järjestyksessä, auttoi se hahmottamaan kokonaisuutta Puolan historiasta.

Opintomatkalla meillä oli myös runsaasti vapaa-aikaa, jolloin saimme vapaasti päättää, minne iltaisin menimme. Viimeisenä iltana kävelimme Krakovan Ghetosta Kazimierzin alueelta kohti keskustaa ja matkalla löysimme muutamia mielenkiintoisia kauppoja, joita ei muualla näkynyt. Kaupunkihistorian kurssista on pelkkää positiivista sanottavaa.
- Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti