torstai 1. joulukuuta 2022

Kansandemokratian ajan patsaiden hautausmaalla

Viimeinen opintomatkan kohteemme lauantai-iltapäivällä oli Memento park -ulkomuseo, johon on koottu Unkarin kansantasavallan aikaisia patsaita. Siellä on muun muassa 1956 Unkarin kansannousussa kaadetun Stalinia esittäneen patsaan alkuperäinen alusta sekä sen päällä patsaasta jäljelle jääneet jalat. Museo sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Budapestistä. Kovin moni paikallinen ei siellä käy, koska Unkarissa aikakautta ei muistella hyvällä. 


Puistossa käyskentelyn ja patsaiden historiasta keskustelemisen lisäksi pääsimme katsomaan säilyneitä videotallenteita joita käytettiin salaisen poliisin jäsenten koulutukseen kansantasavallan aikana, joita esitettiin puiston viereisessä rakennuksessa.


“Päräyttävin oppimiskokemukseni matkan aikana tapahtui kuitenkin vasta viimeisenä päivänä. Istuimme Memento parkin elokuvateatterissa katsomassa Unkarin kommunistisen salaisen poliisin 1960-luvun opetusvideota, jonka tarkoituksena oli opettaa agentteja keräämään tietoa kanssaihmisistään. Video tuntui melkeimpä satiirilta – niin absurdia oli katsoa huippunäyttelijän ottavan käsilaukkukamerallaan kuvia kansalaisten vapaa-ajan vietosta. Videon aihe tuntui sen verran vieraalta ja etäiseltä, että saattoimme jopa nauraa sille. Tässä hetkessä havahduin. Tämä kaikki on oikeasti tapahtunut vasta 60 vuotta sitten. Tämä vakoilu ja vainoharhaisuus on ollut osa ihmisten arkea. Yhtäkkiä asia ei naurattanutkaan enää. Havahdus syvensi näkemystäni historiasta siten, että se toi menneisyyden tapahtumia lähemmäksi minua.”

“Ehkä eniten opintomatkalla pidin kuitenkin Memento parkin patsaista. Vaikka puisto oli melko rosoinen ja yksinkertainen oli silti todella mielenkiintoista päästä näkemään suuren määrän katukuvasta pyyhittyä menneisyyden propagandaa samassa paikassa.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti