torstai 1. joulukuuta 2022

Parlamenttitalon pyörteissä ja suurlähetystön syövereissä

Vuonna 1904 valmistunut Parlamenttitalo oli upeampi ja ylväämpi kuin osasimme odottaakaan. Itse taloon johti portaikko, joka oli päällystetty silkkisen punaisella matolla ja seinät oli koristeltu kullalla ja taiteella. Oikeaa kultaa oli käytetty vasta kolmen metrin korkeudessa ja sitä alempana seinät ja tolpat oli maalattu kullanvärisellä maalilla. Oppaamme kuitenkin vakuutteli, että luvassa olisi vielä jotain ihmeellisempää. Opas piti lupauksensa ja jokainen ryhmässämme meni miltei sanattomaksi saavuttuamme pääsaliin. 


Kenties mielenkiintoisin osio kierroksesta oli tarkoin varjeltu ja tuhansia vuosia vanha Unkarin Pyhä kruunu, joka on myös yksi Unkarin symboleista. Kruunun alkuperästä on monia eri teorioita, mutta se lienee valmistettu 1000-luvun puolessa välissä ja sillä on kruunattu Unkarin ensimmäinen kuningas Pyhä Tapani. Myös Unkarin valtion katsotaan syntyneen silloin. Kruunun päällä olevasta vinosta rististä on myös esitetty monia erilaisia teorioita. Moni uskoo sen olevan ilkivallan kohteena, toiset palvelusväen kömpelyyden jaloissa ja eräät Unkarin kuninkaan itse taittaneen ristin.


Parlamenttivierailun jälkeen jatkoimme matkaa kohti Suomen Budapestin suurlähetystöä, joka sijaitsi Budan korkeilla kukkuloilla. Vuonna 1988 valmistuneessa, arkkitehti Ilmo Valjakan suunnittelemassa suurlähetystössä meitä odotti lämmin vastaanotto, sillä heti eteisessä meille tarjottiin pientä purtavaa sekä mehua. Aulasta jatkoimme suurlähetystön kirjastoon, jossa meitä odotti varsin mielenkiintoinen ja antoisa esitys Suomen Budapestin-suurlähetystöstä, Suomen ja Unkarin välisistä väleistä ja Unkarin nykytilanteesta. Esityksen aikana saimme myös rikasta keskustelua aikaan kysymysten avulla, ja suurlähetystön työntekijät Essi, Henna ja Daniel osasivat kertoa meille Unkarin tilanteesta oikein asiantuntevasti.


Esityksen jälkeen pääsimme vielä suurlähettilään luvalla vierailemaan suurlähettilään virka-asunnossa. Residenssi on täynnä suomalaisia esineitä ja designia, aina Alvar Aallon huonekaluista upeisiin suomalaisiin taideteoksiin. Residenssin koko ja avaruus yllättivät meidät positiivisesti. Tilassa järjestetään kuulemma erilaisia tapahtumia, juhlia ja muita tilaisuuksia.


Pääsimme jopa suurlähetystön Instagramiin! https://www.instagram.com/p/CkimgwYIkpN/

Sekä vierailu Unkarin parlamenttitaloon että Suomen Budapestin-suurlähetystöön olivat kokemuksina opettavaisia ja mielenkiintoisia. Siinä missä parlamenttitalon opastus keskittyi enemmän rakennuksen ja Unkarin historiaan, kerrottiin suurlähetystössä enemmän nykytilanteesta ja tällä hetkellä ajankohtaisista asioista. Vierailut tukivatkin tässä toisiaan, eikä kumpikaan jättänyt kylmäksi!


“Pidin paljon vierailustamme Suomen suurlähetystöön. Oli mielenkiintoista kuulla suoraan diplomaatin suusta, millaista työ on. Lisäksi oli hyvä tietää, että diplomaatiksikin voi valmistua monelta eri tieteen alalta. “ - Inka


“Suurlähetystö taas kertoi hyvin maailman nykyhetkestä, poliittisista suhteista, arjesta ja työelämästä kaiken keskellä. Työntekijöiden hyvät esiintymistaidot saivat itsenikin innostumaan hieman heidän työstään, vaikka diplomaatin ura ei ole todennäköisin urapolku itselleni.” - KostiEi kommentteja:

Lähetä kommentti