perjantai 3. marraskuuta 2023

Kylmän sodan ja opintomatkamme päätös Solidaarisuus-keskuksessa

 Solidaarisuuskeskus - ke 13.10.

"Solidaarisuus-keskus oli meidän matkamme viimeisen päivän viimeinen vierailukohde. Tässä kohtaa koko porukka alkoi olla jo varsin väsynyt. Silti Solidaarisuus-keskuksen opas tarjosi meille unohtumattoman faktaa ja tunteita täynnä olevan vierailun, missä paneuduttiin perinpohjaisesti Puolan vapaan ammattiyhdistysliikkeen, Solidaarisuuden historiaan ja sen eri vaiheisiin 1970-luvulta alkaen. 

Solidaarisuus-keskus sijaitsee Gdańskin historiallisella telakkalueella, ja se oli aikoinaan osa entistä Leninin telakkaa (Gdańsk Shipyard). Telakka oli merkittävä paikka Solidaarisuus-liikkeen syntymiselle ja kylmän sodan päättymiselle koko Euroopassa. Lech Walesa, joka sai vuonna 1983 Nobelin rauhanpalkinnon, työskenteli sähkömiehenä tällä alueella. 


Puolassa järjestettiinkin ensimmäiset vapaat vaalit 1989 ja siirryttiin monipuoluejärjestelmään. Solidaarisuus-puolue sai vaaleissa ison jytkyn.


Vierailumme alkoi kuitenkin jo telakan ulkopuolelta. Telakan edustalla oleva muistomerkki kunnioittaa vuonna 1970 kuolleita telakkatyöläisiä.  Opiskelijaryhmämme sai kuulla tästä meidän esityksemme." - Ebba ja Reetta





"Minulla on aina tapana sanoa, että yhteiskuntaoppia opiskellessa minulla voi olla omakohtaista kokemusta esimerkiksi Suomen verojärjestelmästä taikka demokratian toteutumisesta, mutta historiaa opiskellessa minulla ei voi olla omakohtaista kokemusta vaikka keskiajasta tai toisesta maailmansodasta. 


Tämän opintomatkan jälkeen päädyin siihen, että paljoa tätä lähemmäksi omakohtaista kokemusta, tai ainakaan ymmärrystä sekä historiallista empatiaa menneisyyden tapahtumia kohtaan ei voi päästä. 


Tunnekokemuksena esimerkiksi vierailu keskitysleirillä oli todella raskas, mutta minulle välttämätön sekä ratkaisevasti merkitsevä kokemus oman ymmärrykseni kanssa holokaustia sekä sen uhreja kohtaan. Historiaa toki voi oppia lukemalla oppikirjoista, mutta tunnepohjaista ymmärrystä menneisyyden henkilöiden kokemuksia kohtaan on taas vaikeampi saavuttaa muuten kuin vierailemalla niissä paikoissa, joissa he ovat elämänsä eläneet." - Vilma





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti