perjantai 3. marraskuuta 2023

Puolalaiset Amerikan raitilla

"Kouluvierailun jälkeen suuntasimme siirtolaismuseoon, joka sijaitsee ranskalaisella laiturilla Gdynian satamassa. Satamassa on vanha matkustajaterminaali, jota on nimitetty “Puolan portiksi maailmalle”. Museo ja sen sijainti täten sointuvat hyvin toisiinsa. Museossa tutustuimme näyttelyyn, jossa esitettiin puolalaisten siirtolaisten matkaa, jotka kohdistuivat esimerkiksi Amerikkaan, Australiaan ja Brasiliaan. 

Näyttely koostui huoneista, joissa kuvattiin kuvattiin hetki hetkeltä kuvien, tekstien, äänitteiden ja interaktiivisten osuuksien kautta siirtolaisten matkaa. Mielestäni erilaiset esittämistavat olivat mielenkiintoisia ja elävöittivät näyttelyä. 

Museossa saimme kuulla myös kahden opiskelijaryhmän opastukset liittyen puolalaisten siirtolaisuuteen Amerikassa sekä Wilhelm Gustloffiin eli saksalaiseen risteilyalukseen. Museovierailu avarsi näkemystäni siirtolaisen asemasta viime vuosisadalta nykyaikaan. Näyttely onnistui kertomaan, kuinka rohkeita siirtolaiset olivat, kun he päättivät lähteä matkaan kohti tuntematonta ja vierasta. 

Saimme myös kuulla ja nähdä syitä kotoa lähtemisen taustalla.  Tämä auttoi ymmärtämään siirtolaisten ajatuksenkulkua, joka johti päätökseen lähteä. 

Erityisesti sota-aika vaikutti siirtolaisuuden lisääntymiseen sekä 1920-luvun taloudelliset vaikeudet.  En ollut ennen museovierailua kuullut juurikaan puolalaisten siirtolaisuudesta, jonka vuoksi näyttely oli merkittävä oppimiskokemus. 

Koen, että näyttely kertoi selkeästi ja suhteellisen helposti siirtolaisuudesta."

- Aino

"Kolmantena päivänä, Gdynian kouluvierailun jälkeen kävimme Siirtolaisuusmuseossa. Ennen siirtolaisuus näyttelyä, yksi ryhmistä piti esitelmän puolalaisesta siirtolaisuudesta Amerikassa.  Näyttelyssä kerrottiin, ketkä, miten, milloin, mihin ja miksi puolalaiset muuttivat pois Puolasta. Näyttely oli polku, jossa seurattiin kronologisessa järjestyksessä Puolan siirtolaisuuden historiaa. 

Polun alussa oli infopisteitä kuuluista alunperin puolalaisista henkilöistä. Polku jatkui selittäen vaiheittain Puolan historiassa tapahtumia, ja niiden roolia siirtolaisuudessa. Näyttelyssä näytettiin esimerkiksi nälkää pakenevan puolalaisen perheen matkalaukkuun pakkaamia tavaroita, sekä siirtolaisten elinoloja laivalla kohti New Yorkia. 


Ehdottomasti hienointa näyttelyssä olivat kaikki installaatiot. Näyttelyssä oli “life-size” malleja kaikenlaisista siirtolaisuuteen liittyvistä tavaroista. Hienoimpia niistä olivat ehkä perunaseinä, salakuljetusauto, sekä junakärryt. Näyttely oli helppo tapa oppia siirtolaisuudesta, sillä siellä oli paljon infoa. 

Opettajien opastus sekä opiskelijoiden omat esitelmät avasivat teemaa paljon. Koska polku oli tavallaan aikajana, se oli tosi hyvä tapa oppia historiasta. Siinä näki, miten kaikki tapahtumat liittyvät toisiinsa, ja pysyi kärryllä historiallisesta kontekstista. "

- Annika



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti