Matkamme Puolan Varsovaan alkoi varhain sunnuntaiaamuna. Tapasimme lentokentällä puoli kuuden aikaan ja keräsimme mahtavan matkaporukkamme kasaan. Ylihintaisen croissantin ja kahvin jälkeen oli aika jättää syksyinen ja kylmä Suomi taakse ja uppoutua yhtä syksyisen ja kylmän Varsovan menneisyyteen.
Koneesta päästyämme siirryimme pienellä bussilla hotelliimme, joka sijaitsi aivan toisen maailmansodan aikaisen Varsovan gheton laitamilla. Jätimme matkatavaramme hotellille ja nousimme ratikan kyytiin, joka kuljetti meidät Vanhaan kaupunkiin, kuninkaanlinnan kupeeseen. Vanha kaupunki ei oikeastaan ole ollenkaan vanha, sillä koko Varsova tuhottiin täysin toisen maailmansodan pommituksissa. Vanha kaupunki on restauroitu sittemmin, ja Kuninkaanlinna osoittautui mieleenpainuvaksi, vaikka sekin räjäytettiin täysin.
Aamun matkailun jälkeen suuntasimme kohti kaupungin vanhinta osaa ja Varsovan kuninkaanlinnaa, joka on ensimmäisen kerran rakennettu sydänkeskiajan aikana. Tämä rakennus on sen syntymisen jälkeen tuhottu ja jälleenrakennettu useita kertoja, viimeksi toisen maailmansodan lopussa 1944 natsien toimesta. Kuninkaanlinnan edessä Linnanaukolla seisoo Sigismund III Vaasa, joka oli Puolan sekä Ruotsin kuningas 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa. Hänen Ruotsin kuninkuutensa loppui vuonna 1599, kun valtataistelun voitti hänen setänsä Kaarle. Sigismund kuitenkin pysyi Puolan vallassa kuolemaansa asti, vuonna 1632.
Kuninkaanlinnan monet huoneet ja sisustuselementit esittelivät eri taiteiden tyylisuuntia rokokoosta uusklassismiin. Näimme Varsovalle ja Puolalle tärkeitä henkilöitä, kuten esimerkiksi Jan Matejkon, Nikolaus Kopernikuksen sekä Jan III Sobieskin. Matejko oli 1800-luvulla elänyt puolalainen taiteilija, joka sai inspiraatiota maalauksiinsa historiallisista tapahtumista ja henkilöistä. Nikolaus Kopernikus taas oli monen alan tieteilijä ja muun muassa keksi heliosentrisen eli aurinkokeskeisen maailmakuvan esittelijä. Jan III Sobieski puolestaan oli Puolan kuningas, joka tunnetaan erityisesti voitostaan islaminuskoisia osmaneja vastaan Wienin taistelussa 1683.
Varsovan kuninkaanlinna on suuri ja monta eri vuosisataa esittävä historiakätkö. Tarkkasilmäinen huomaa sen ulkokuvasta eri taidesuuntausten piirteitä. Linnan sisällä on lukuisia eri näyttelyitä sisältäen muun muassa taidegallerian, jossa on yli 600 eri taideteosta. Eri huoneistot toivat eteemme kultabarokin yksityiskohtia ja uusklassismin keinot tuoda antiikin henki uudelleen eloon. Kokonaisuutena linna oli vaikuttava ja immersiivinen, vaikka meillä olikin kiire pakoilla museon tiukkaa johtoa.
Puolalla on valtavan kiinnostava historia, ja Varsova muistomerkkeineen ja museoineen oli oivallinen paikka siihen tutustumiseen. Varsovan kaupungissa voi aistia historian havinan, ja muistot niin hyvistä kuin traagisistakin tapahtumista on havaittavissa kaikkialla ympärillä. Jo ennen 1000-lukua alkunsa saanut Puola on nähnyt monta vaihetta, eikä itsenäisyys ole missään vaiheessa ollut täysi itsestäänselvyys. Oli hienoa nähdä, kuinka elinvoimaiseksi maa on noussut - valtio on ajan saatossa jopa hetkeksi kadonnut kokonaan maailmankartalta.
Tärkeän historiantietämyksen lisäksi opintomatka oli hieno mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, nähdä maailmaa ja viettää aikaa hyvässä porukassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti