perjantai 8. marraskuuta 2024

Keskiviikko aamupäivä - Puola EU:n jäsenmaana

 

Aamulla herättiin haikeissa tunnelmissa viimeiseen päivään, mutta se ei hyvää menoa haitannut.  Päivä aloitettiin taas herkullisella aamupalalla hotellilla, jonka jälkeen siivosimme huoneet, luovutimme avaimet ja tavarat jätettiin hotellille. Matkasimme jo aiemmin tutulle Stalinin hampaalle eli Puolan kulttuuri- ja tiedepalatsille. Keräännyimme sen juurelle kuulemaan vielä vähän lisää jokaisen omasta Puolan historian hahmoista, leikimme muutaman leikin. Historian tuomiolla -leikissä kaikki hahmot pääsivät kehumaan omia saavutuksiaan.

Varsovan Kulttuuri- ja tiedepalatsi on vaikuttava rakennus, jossa yhdistyvät historian paino ja modernin Varsovan urbaanit näkymät. Tämä massiivinen, 237 metriä korkea rakennus oli aikanaan Puolan korkein rakennus. Nyt se kohoaa ylpeänä kaupungin ylle tarjoten sellaisia näkymiä, jotka vetävät vertoja monille Euroopan tunnetuimmille näköalapaikoille.

Rakennuksen historia herättää monenlaisia tunteita. Se rakennettiin Neuvostoliiton lahjana Puolalle vuonna 1955, jolloin Varsova oli vielä toipumassa toisen maailmansodan aiheuttamasta tuhosta. Sen stalinistinen arkkitehtuuri ja kommunistihallinnon symbolit saattavat herättää ristiriitaisia tuntemuksia, mutta se on ajan myötä muuntunut varsovalaisille rakkaaksi maamerkiksi ja tärkeäksi osaksi kaupungin kulttuuria. Tämän kokemuksen kohokohta oli ehdottomasti 30. kerroksen näköalatasanne, joka on kyllä  ehdoton vierailukohde, josta avautuu laajat näkymät yli Varsovan kaupungin.


Lopuksi kuulimme vielä opiskelijaesityksen Puolan solidaarisuusliikkeestä.  Puolan solidaarisuusliike oli 1980-luvulla syntynyt ammattiyhdistysliike ja demokraattinen kansanliike, joka nousi vastustamaan Puolan kommunistihallintoa ja oli merkittävässä roolissa koko Itä-Euroopan kylmän sodan ajan poliittisessa muutoksessa. Liike alkoi vuonna 1980 Gdańskin telakalla, kun työläiset menivät lakkoon vastustaakseen elinolosuhteidensa heikentymistä ja vaatiakseen työläisoikeuksia sekä taloudellisia uudistuksia.

Solidaarisuusliikkeen johtoon nousi Lech Wałęsa, ja siitä tuli nopeasti laajapohjainen liike, johon liittyi miljoonia puolalaisia. Vaikka Puolan hallitus kielsi Solidaarisuuden ja julisti sotatilan vuonna 1981, liike jatkoi toimintaansa maan alla. Solidaarisuus sai laajaa tukea kansainvälisesti, ja se onnistui pitämään elossa toiveen demokraattisista uudistuksista Puolassa.

Vuonna 1989, kun Itä-Euroopan kommunistihallinnot alkoivat horjua, Puolan hallitus ja Solidaarisuus aloittivat neuvottelut, jotka johtivat puolueettomiin vaaleihin ja merkitsivät kommunistihallinnon loppua Puolassa. Solidaarisuuden voitto toimi esimerkkinä muille Itä-Euroopan maille, ja liikkeestä tuli symboli rauhanomaiselle muutokselle ja demokratian tavoittelulle.




Viimeisen Puola ja EU -esityksen jälkeen suuntasimme ryhmänä Varsovan EU-toimistoon, jossa yksi toimiston työntekijöistä Juan Ballesteros piti meille mielenkiintoisen luennon Puolan EU-tavoitteista, politiikasta sekä monista muistakin aiheista, kuten tulevista presidentinvaaleista sekä poliittisista puolueista. Hän osasi myös vastata todella hyvin kaikkiin meidänkin kutkuttaviin kysymyksiimme. Kiitos luennosta Juan!


Luennon jälkeen oli päivän parhaan osan aika eli LOUNAAN. Dobry apetyt!


Valtteri, Silas ja Joel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti