keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Puola maailmankartalla

Puolan historiaa ei juurikaan historian perusopinnoissa painoteta. Historian kirjoittamatta jättävä opiskelija osaa sanoa, miten Saksa hyökkäsi sinne salamasodalla ja myöhemmin vainosi juutalaisia. Varsinkin näitä tapahtumia edeltävä aika on monelle tietämättömyyden verhon alla. Itsekin kuuluin kyseiseen joukkoon ennen matkaamme Krakovaan.

Puolan historialliset juuret ulottuvat kauas, varsinkin Krakovassa joka on aikaisemmin toiminut Puolan pääkaupunkina. Kaupunkiin onkin jäänyt monien suurten historiallisten tapahtumien ja ajanjaksojen jäljet. Tämä on historiaa painottavan opintomatkan kannalta mitä parhain piirre. Samalla matkalla saa kattavaa käsitystä esimerkiksi Renessanssin ja Barokin aikakausista, Euroopan keskiaikaisesta historiasta, katolisen kirkon vaikutuksesta katolisissa maissa sekä toisen maailmansodan ja kylmän sodan tapahtumista.

Joitain asioita ei voi niitä itse näkemättä täysin ymmärtää. Tästä hyvä esimerkki on vierailemamme keskitysleiri Auschwitz, jonka kauheuksista ei mielestäni saa täysin kattavaa kuvaa ilman siellä käymistä. Itse pidin matkan esille tuomista Puolan ja Euroopan historian käännekohdista. Varsinkin toisen maailmansodan tapahtumat käydään melko hyvin koulun tunneilla läpi, joten näitä edeltävien tapahtumien selostusta kuunteli mielellään. Matka kokonaisuudessaan antoi hyvää käsitystä suuremmasta kuvasta, esimerkiksi maailmansotiin johtaneista tekijöistä. Tämä on mielestäni äärettömän tärkeää, koska pidän suuremman kuvion käsittämistä yksittäisten yksityiskohtien muistamista tärkeämpänä. Joka tapauksessa kyseisiä yksityiskohtiakin oppii reissulla roppakaupalla.

Matkustaminen ylipäätänsäkin on mielestäni tärkeää, koska se avartaa näkökantaamme maailmasta. Elämme pohjoismaissa varsin kehittyneissä hyvinvointivaltioissa ja kulttuuriperinteemme eroaa muista melko suuresti. Täältä käsin on hyvin vaikea ymmärtää miten muualla maailmassa eletään. Matkustaessa muihin maihin saamme tästä jonkinnäköisen käsityksen ja voimme koittaa ymmärtää siellä asuvia ihmisiä.

Puola maana on kuin opiskelijan paras ystävä. Lyhyesti sanottuna kaikki on halpaa ja hyvää. Hyvään en ihan kuitenkaan hostelliamme luokittelisi, mutta se ajoi roolinsa opintomatkan majoitteena ihan hyvin. Ruoka sen sijaan ei jättänyt valittamisen varaa. Tässä maassa voi jopa opiskelijabudjetilla herkutella pihveillä.
- Kimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti