perjantai 22. marraskuuta 2019

Avartava kokemus Krakovassa

Pietarin ja Paavalin kirkko Krakovassa

Krakovan opintomatkalla opin paljon uutta Puolan ja muun Euroopan historiasta ja Puolan yhteiskunnasta tänä päivänä. Ryhmäni piti muulle ryhmälle esityksen jesuiitoista ja vastareformaatiosta. Opin, että jesuiitoilla oli korkea koulutus ja he tekivät myös lähetystyötä ympäri maailmaa. Jesuiitat toimivat vielä nykypäivänäkin ja heillä on mm. satoja yliopistoja ympäri maailmaa. Jesuiitoilla oli eri keinoja pyrkiä estämään protestantismin leviäminen Euroopassa 1500-luvulta lähtien. Esimerkiksi jesuiitat olivat taitavia argumentoimaan  protestantismia vastaan. Vierailimme jesuiittakirkossa, joka oli koristeellinen barokkikirkko.

Nykypäivänä Puola on myös todella vahvasti katolinen ja Krakovassa näkyi paljon kirkkoja. Ilmeisesti jopa 90 % puolalaisista on katolilaisia. Puolalainen Paavi Johannes Paavali II toimi vuosina 1978–2005 koko katolisen kirkon johtajana. Hän oli yli 450 vuoteen ei-italialainen paavi. Opin kuinka merkittävä henkilö Johannes Paavali II on puolalaisille vielä nykyäänkin. Krakova oli läheinen paikka paaville ja hän toimi ennen paaviksi tuloaan Krakovan piispana.



Menimme tiistaina  kolmantena päivänä vierailemaan kahdella keskitysleirillä: Auschwitz I ja Auschwitz II (Birkenau). Ensimmäinen leiri oli pysäyttävä. Parakeissa oli yhdellä käytävällä vankien kuvia ja tietoja vangeista. Toisissa parakeissa oli taas valtavasti esimerkiksi vankien kenkiä tai tavaroita. Koko leiriä on vaikeaa kuvailla sanoilla, mutta näin konkreettisesti paikat, joissa hirveyksiä tapahtui. Toinen leiri Birkenau oli varsinainen tuhoamisleiri. Ihmisiä tuotiin tavarajunilla leirille. Birkenau oli paljon suurempi kuin ensimmäinen leiri  ja leiri tuntui jatkuvan loputtomiin. Opin paljon vierailusta. Opas kertoi, että vankien keskimääräinen elinaika leirillä oli reilu pari kuukautta ja on käsittämätöntä miettiä, mitä ajatuksia vangeilla oli silloin. Vierailu oli itselleni mieleenpainuva ja pysäyttävä kokemus.
- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti