perjantai 22. marraskuuta 2019

Kaupunkihistorian kurssilla

HI08 kurssin opintomatka Krakovaan oli erittäin mielenkiintoinen. Ryhmässä oli paljon tuttuja naamoja keiden kanssa olin nähnyt useasti käytävillä, mutta keitä ei ole oppinut kuitenkaan tuntemaan. Opintomatka oli täydellinen tilaisuus oppia tuntemaan näitä ihmisiä ja viettää heidän kanssaan aikaa.

Krakova itsessään ei ole mitenkään hirveän tunnettu paikka. Kaikki tietävät Auschwitzin, joka sijaitsee Krakovan lähellä, mutta itse kaupungista ja sen historiasta ei tiedetä paljoa. Itsekin tiesin paljon natsien teoista ja Auschwitzin toiminnasta jo aikaisemmin, joten se oli minulle tuttua. Uutena asiana kuitenkin tuli ehdottomasti se, kuinka vanha ja aikoinaan merkittävä kaupunki Krakova on ollut.

Krakova oli pitkään koko Puolan pääkaupunki ja sitä pidetään vieläkin Puolan kulttuurisena ja henkisenä keskuksena. Sen ansiosta Puolassa on vanhoja ja merkittäviä rakennuksia joilla on pitkä historiansa. Yksi näistä oli Wawelin linna, jossa aikaisemmin asuivat Puolan kuninkaalliset. Linna on hyvin säilynyt keskiaikainen rakennus, josta on hyvin erotettavissa eri rakennustyylit, kuten barokki ja renessanssi. Linnan muurien sisään on myös rakennettu Wawelin katedraali, jonka kryptaan on haudattu niin kuninkaallisia kuin muitakin merkkihenkilöitä Puolan historiasta.

Vierailu Auschwitzissä oli varsin silmiä avaava kokemus. Kaikista natsien hirmutöistä on tullut luettua historiankirjoista ja muista lähteistä, mutta se, että pääsi itse kävelemään samoissa paikoissa joissa nämä asiat tapahtuivat, toi koko asiaan ihan uudella tavalla perspektiiviä. Tietenkin koko paikasta on tehty vähän turhan turistirysä ja se oli aivan täynnä ihmisiä. Kuitenkin mahdollisuus päästä itse käymään paikoissa, joista on nähnyt paljon kuvia ja joista on kuullut tarinoita, oli erittäin hieno.

Kokemusten kuja - Mitä ajatuksia vierailu herätti minussa?

Matkan aikana tehtiin myös ryhmätyöt jostain Puolan historiaan liittyvästä aiheesta. Näiden töiden ansiosta sai itse erittäin syventävän tiedon yhdestä aiheesta, ja kuitenkin oppi muistakin aiheista. Tällä tavalla kurssi ei ollut pelkästään opettajajohtoista työskentelyä.

Oma aiheeni oli Solidaarisuus-liike ja kun sen yhdisti käyntiin Nowa Hutassa ja entisen Leninin terästehtaan hallintorakennuksissa, kykeni saamaan käsityksen minkälainen kylmän sodan aikainen maa Puola oli. Nowa Huta on stalinistinen ihannekaupunki, joka rakennettiin pääosin Euroopan suurimman terästehtaan työntekijöille.

Kokonaisuutena matka oli erittäin opettava ja virkistävä, poiketen perinteisestä koulutyöstä. Oppiminenkin oli helpompaa, kun pääsi kävelemään ja näkemään asioita eikä joutunut vain istumaan koulun penkillä.
- Tatu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti