maanantai 11. marraskuuta 2019

Kokemuksia Krakovan opintomatkalta

Opin Krakovan matkalla paljon asioita Puolan historiasta ja Krakovasta ylipäätään. Ihmiset eivät
kaupungissa osaa paljoa puhua englantia. Ei ollut maahanmuuttajia, koska Puola on sellainen EU-maa, joka ei ottanut niitä vastaan. Liikennevaloja ei näkynyt vanhassakaupungissa ja siellä liikkui vain muutama auto. Ei tullut sellaista oloa, että ei uskaltaisi liikkua teillä peläten, että autot ajaa päälle. Hevoskärryt olivat todella upeita. Niitä oli paljon Krakovan vanhankaupungin keskustassa.Pidin todella paljon tehtävistä, mitä teimme. Meille oli jaettu ennen matkaa jokaiselle ryhmäläiselle jokin henkilö, joka liittyi jollain tapaan Puolaan/Krakovaan sekä kolmen hengen ryhmiin, joiden kanssa teimme esitykset. Meidät jaettiin myös neljän hengen ryhmiin, joissa meillä oli opettavaisia
tietokilpailuja ja tehtäviä ryhmissä muita ryhmiä vastaan. Tässä opimme tiimityötä. Meidät oltiin ennen matkaa jaettu ryhmiin, joissa kerroimme kohteista tai henkilöistä aina kun olimme kohdalla.
Pidimme paikan päällä pienet esitykset kohteesta.

Liikkuminen näinkin isossa ryhmässä aluksi kuulosti korvaan hankalalta. Olin aikaisemmin ollut espanjan matkakurssilla, jossa oli ollut huomattavasti vähemmän oppilaita mukana. Tämä reissu kuitenkin onnistui todella hyvin. Kaikki olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja emme eksyneet yhdessä. J-P ja Sari toimivat hyvinä oppaina keskustassa. Krakova oli mukavan pieni kaupunki. Kadut tulivat helposti ja nopeasti tutuiksi ja menisin uudelleen ihan vain sillä perustein, että kaupunki oli todella nätti.

Pidin eniten matkalla vierailustamme Nova Hutassa, koska siellä pääsi rakennuksiin sisälle sekä
näkemään alkuperäisiä kalusteita ja välineitä. Oppaamme kertoi monipuolisesti siellä tapahtuneista
asioista. Peter-oppaamme oli myös valmis vastaamaan opiskelijoiden kysymyksiin.


Kävimme keskitysleiri Auschwitzissä ja se oli myös yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista
reissullamme. Mielestäni Auschwitz ei kuitenkaan ollut paikan päällä niin järkyttävä/karmiva paikka, mitä dokumenteissä näytetään. Oli mielenkiintoista kuulla oppaalta faktoja, joista en aikaisemmin ole
ollut niin tietoinen. En esimerkiksi tiennyt, että natsit säilyttivät juutalaisten ja muiden uhrien tavaroita. Keskitysleiri sijaitsi myös paljon lähempänä “ihmisten ilmoja” kuin odotin.

Opintomatkalle kannattaa lähteä, jotta saa konkreettisen näkemyksen historiasta ja paikallisesta
kulttuurista. Itse ainakin opin paikan päällä paremmin kuin kirjasta lukemalla.
- Venla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti