maanantai 11. marraskuuta 2019

Uusia asioita oppimassa Krakovassa

Mieleeni opintomatkalta jäi erityisesti puolalainen neuvostoajan kaupunginosa Nowa Huta. Nowa Huta perustettiin kun Neuvostoliitto vaikutti Puolassa. Kaupungista haluttiin työläisten paratiisia, jossa uskonnolla ei olisi merkitystä. Puolan tällä alueella ei ole kaivoksia, joten teräs Nowa Hutan tehtaille tuotiin muualta. Kävimme hylätyllä tehtaalla, jossa oli myös tavaroita erilaisten kaasuvaarojen turvaksi. Siellä paikallinen Peter esitteli meille tehtaan toimistotiloja sekä kellaria ja kertoi niiden historiasta.


Mieleen jäi myös vierailu Auschwitzissa tiistaina. Olen katsonut paljon dokumentteja Auschwitzistä, joten oli hienoa päästä näkemään se paikan päällä. Oli herättävää nähdä kaikki ne hiukset, laukut ja kengät. Se havainnollisti, kuinka paljon ihmisiä surmattiin keskitysleirillä. Myöskin uhrien kuvat seinillä olivat todella surullisia, sillä niistä näki aina henkilön iän, milloin oli tullut Auschwitziin ja milloin kuollut siellä. Kävimme ensin Auschwitz ykkösessä, jonka jälkeen menimme Auschwitz Birkenauhun. Birkenau oli tuhoamisleiri jossa vangit murhattiin järjestelmällisesti. Oppaamme Peter kertoi, että vangit olivat talvisin leirillä ilman kenkiä ja ohuissa vaatteissa. Uhrit olivat aivan langanlaihoja, koska eivät saaneet ruokaa. Natsivartijat kantoivat vankeja autoihin, jotka veivät heidät kaasutettavaksi, sillä eivät voineet itse kävellä.
Minua auttoi oppimaan se, että näki asiat paikan päällä ja se, kun oppaat tai opettajat kertoivat tapahtumista. Oli hienoa nähdä paikat ja samalla kuulla mikä niiden historia on. Myöskin kaikki kuvat ja tavarat museoissa havainnollistivat lisää tapahtumia.


Teimme suullisen esityksen Katynissa tapahtuneesta Neuvostoliiton suorittamaa puolalaisten upseereihin kohdistuneesta joukkomurhasta vuonna 1940. Ennen en ollut kuullutkaan tapahtuneesta, jonka takia oli mielenkiintoista oppia uutta. Katynin tapahtumat ovat olleet salatut pitkään ja tulleet julkisiksi vasta 30 vuotta sitten. Silti varmasti moni muukaan tiedä tapahtumista. Suullinen esitys auttoi oppimaan, sillä ensin itse perehtyi aiheeseen. Kun asian opetti muille silloin sen oppi itse vielä paremmin.


Opintomatkalle kannattaa lähteä, jos haluaa oppia uusia asioita ja yleissivistää itseään. Myös jos pitää matkustamisesta ja jaksaa keskittyä oppimiseen. Matkalle kannattaa myös lähteä jos pitää ryhmässä oppimisesta. Myös itse koen että sain paljon uutta tietoa kirjoituksia varten.


Opin että osaan toimia hyvin ryhmässä, mutta paremmin sellaisessa, jossa ryhmäläisten kanssa synkkaa. Silloin on turvallisempi ja itsevarmempi olo ja kaikki auttavat toisiaan. Opin myös itsestäni että teen asiat paljon paremmin kun tehdään ryhmänä, koska jos ei itse tee asioita, silloin koko ryhmä kärsii.

- Ella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti